Bol.com is verreweg de meest gebruikte online marktplaats van Nederland. Ze hebben een goed imago en veel Nederlandse consumenten zijn zeer te spreken over de service en snelle bezorging. Hoewel Bol.com een open marketplace is zijn er toch een aantal vereisten voordat je aan de slag kunt als verkoper. Allereerst dient je bedrijf geregistreerd te zijn in Nederland of België en heb je een geldige KvK registratie nodig

Wat marketplaces precies inhouden

Een marketplace is een online platform waar externe verkopers hun goederen of diensten kunnen verkopen. Dit gebeurt onder het toeziend oog van de eigenaar. Je betaalt een bemiddelingsbijdrage voor verkochte producten die bestaan uit zowel een vast bedrag als een variabel bedrag, dat wil zeggen een percentage van de verkoopprijs. Dit is niet bij elke marketplace hetzelfde. Amazon.com bijvoorbeeld rekent een vaste bijdrage per maand ongeacht of je producten zijn verkocht of niet.

Wat er allemaal bij komt kijken

Verkopen via Bol.com marktplaats kan duur zijn, maar met een goede strategie is het de moeite meer dan waard. Verzendingen boven de 20 euro zijn gratis op Bol.com. Als verkoper zijnde is dit iets om rekening mee te houden. Je kunt natuurlijk de prijs van je producten verhogen om de gratis verzending te verrekenen, maar dan loop je kans op teruglopende verkoopcijfers. Als gevolg van te hoge prijzen kan Bol.com het product ook niet tonen op de website.

Om het kaf van het koren te scheiden kijkt Bol.com niet alleen naar de verkoopprijzen. Het motto is kwaliteit boven kwantiteit. Er wordt gekeken naar annuleringen, bezorgtijden en bereikbaarheid. Service staat immers bovenaan. Verkopers worden berispt als er niet aan deze normen wordt voldaan; denk aan vertragingen in de bezorging. Dit kan vervelend zijn in drukke periodes zoals in December als bezorgdiensten sowieso worden overspoeld met verzendingen. Met duizenden externe verkopers is de kans groot dat er heftige concurrentie ontstaat in bepaalde niches. Aanbieders die de prijzen omlaag gooien en consumenten wegsnoepen is een low blow maar je ontkomt er niet aan.

Ook bestaat de kans dat je met jezelf gaat concurreren op bepaalde zoektermen. Dit komt omdat dit bedrijf een bekende jongen met veel ervaring is en daarom goed scoort in zoekmachines. Als Bol.com dus (een deel) van je producten nog niet verkoopt, loop je het risico dat deze concurrentie op je eigen zoektermen plaatsvindt.

Aansluiten betekent versterken

Zoals het geval is bij iedere marketplace geef je je waardevolle verkoopdata uit handen. Ze kunnen precies zien welke producten het goed doen in welke periode. Aangezien ze zelf ook producten verkoopt is het voor hen een fluitje van een cent om de leverancier te achterhalen en dezelfde producten tegen een lagere prijs aan te bieden. Hier moet je natuurlijk niet vanuit gaan, maar technisch gezien kan je data tegen je worden gebruikt.

Als een klant een bestelling plaatst gaat alle klantdata naar de in-house datacenters van Bol.com. Ook worden beoordelingen op de website geplaatst en als gevolg bouw je dus geen databank op voor je eigen webwinkel.

Past de Bol.com marketplace wel bij jouw bedrijf

Geen onderneming is exact hetzelfde. Het is dus zaak om als externe verkoper goed te overwegen of het Bol.com platform bij je past. Het kan de juiste springplank zijn naar meer naamsbekendheid en uiteindelijk een beter bereik. Je hoopt natuurlijk dat je klanten wint door op Bol.com te verkopen, maar de kans bestaat altijd dat klanten via de marketplace blijven bestellen. Gelukkig is dit geen ramp, want je kan de samenwerking op elk moment weer verbreken.

Als je een echte specialist bent die niet concurreert op prijs kan het beter zijn om in je eigen webshop te investeren. Door je producten via Bol.com aan te bieden kunnen concurrenten jouw producten voor stukken goedkoper aanbieden. Daarbij komt kijken dan duurdere producten met weinig of geen reviews vaak minder goed scoren op Bol.com. Eén van de moeilijkste uitdagingen zit hem dus in het opbouwen van bekendheid en betrouwbaarheid.

 Voor Prijsvechters pur sang kan het nuttig zijn om extra verdiensten te maken via Bol.com. Het ligt dan puur aan het type product dat wordt aangeboden en de markt waarin wordt geopereerd.

Ga strategisch te werk

Om te slagen op de grootste marketplace van Nederland is een toekomstbestendige visie noodzakelijk. Er zijn goede redenen om met dit bedrijf in zee te gaan, maar er zijn ook redenen om er van af te zien… Uiteindelijk is het dus een inschatting die verkopers zelf moeten maken.

Voor sommige webwinkels die een bestaansrecht cruciaal vinden en niet afhankelijk willen worden van een platform kan het beter zijn om op eigen houtje de commerciële zee te bevaren. Voor andere kleinere webshops die de extra inkomsten goed kunnen gebruiken zijn marketplaces als Bol.com op zijn minst gezegd lucratief.

Uiteindelijk komt het neer op een duurzame strategie waarin balans centraal staat. Aan één kant wil je een goede omzet draaien, maar aan de andere kant wil je niet afhankelijk worden van een platform.

Voor Bol.com marketing maak je een afspraak met Ranking Masters.