Juridisch advies voor iedereen

Er zijn situaties waar juridisch conflict zich voor kan doen. In deze gevallen kan juridisch advies heel fijn zijn. Met het juiste advies weet je precies wat je rechten zijn en hoe je de situatie het beste kan aanpakken. Met een rechtsbijstandverzekering zorg je ervoor dat je altijd voorbereid bent op juridisch gebied. Zo kun je je bedrijf beschermen. Hieronder lees je meer over juridisch advies voor iedereen.

Wanneer hulp vragen?

Als je juridische hulp nodig hebt, dan zijn er verschillende situaties waarbij je hulp kunt vragen. Zo kun je advies krijgen bij het opstellen van een overeenkomst of bij een lopende rechtszaak. Ook kun je advies krijgen voor je bedrijf, bijvoorbeeld wanneer een klant niet betaalt of wanneer een klant schade claimt. Wanneer er een conflict speelt waarbij het niet duidelijk is wat je rechten zijn of hoe je het goed kunt oplossen, is het verstandig om juridisch advies te vragen. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je werknemers of werkgevers. Ook een conflict tussen familieleden kan uitlopen tot een juridisch conflict. In al deze gevallen is het mogelijk en verstandig om een goede jurist bij je zijde te hebben.

Verschillende fases

Je kunt juridisch advies krijgen terwijl je in de minnelijke fase zit. Tijdens deze fase wordt gezocht naar een oplossing nog voordat de zaak bij de rechtbank komt te liggen. Als deze oplossing niet gevonden wordt, dan wordt de zaak naar de rechtbank gestuurd. Dit kan erg complex zijn. Juist in deze situatie is het fijn en belangrijk om goede juristen achter je te hebben staan. Zij zorgen ervoor dat je goed bent voorbereid op wat komen gaat en dat je zo goed mogelijk uit de situatie komt. Toch zullen deze juristen proberen om de zaak in de minnelijke fase al op te lossen.

Altijd juridisch beschermd met rechtsbijstand

Het nemen van een rechtsbijstandverzekering is een verstandig idee. Zo heeft voordelen om altijd juridisch beschermd te zijn! Wanneer er een conflict is, zijn er een aantal manier waarop een jurist je kunt helpen. Zo worden ten eerste je rechten verdedigt. Dit hoeft echter niet meteen of altijd te leiden tot een gerechtelijke of administratieve procedure. Zoals eerder benoemd, zal de jurist je helpen om de zaak in de minnelijke fase op te lossen. Dit is sneller en goedkoper. Een gerechtelijke procedure kan kostelijk zijn. Mocht het zo ver komen, dan liggen de kosten bij de verzekeraar. Een rechtszaak kan financieel gezien, erg oplopen. Daarom is het zo verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Is rechtsbijstand verplicht?

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht in Nederland. Toch het kan wel heel handig zijn om er één te hebben. Mocht je hulp nodig hebben van een advocaat of jurist, kan deze verzekering je namelijk bescherming bieden tegen de hoge kosten die hierbij kunnen komen kijken. In het verleden konden Nederlanders rekenen op hulp van de staat of vakbonden bij juridische kwesties. Helaas zijn deze vangnetten tegenwoordig bijna helemaal verdwenen. Hierdoor moet juridische kosten zelf betaald worden. De meeste mensen kunnen deze kosten niet betalen. Juist voor hen is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zo kun je altijd juridische hulp krijgen wanneer je het nodig hebt.