Een accountant, je hebt er misschien wel een keer van gehoord. Accountancy is een vakgebied waarbij men zich bezighoudt met het in kaart brengen van de financiën van klanten. Veel bedrijven en ondernemers hebben geen tijd voor de boekhouding en hebben hier weinig ervaring mee. Toch is het van groot belang om hier het overzicht in te behouden en hier is een accountant ideaal voor. Steeds meer ondernemers besluiten daarom om dit uit te besteden aan een accountantskantoor. Als ondernemer houd je meer tijd over voor andere belangrijke zaken, welke ondernemer wil dit nou niet? Toch wil je dat de financiën goed uitgevoerd worden en natuurlijk ook gecontroleerd worden. Wat zijn de taken van een accountant en hoe kies je de juiste aanbieder? In dit artikel helpen we je daarmee en zo kan je er meer over te weten komen.

Wat doet een accountant?

Een accountant houdt zich bezig met de boekhouding van een onderneming. Daarnaast heeft hij vaak een opleiding afgerond en heeft hij ook een financiële achtergrond. Een accountant stelt de jaarrekening op van een onderneming en controleert deze ook. Los van dat zijn er weinig verschillen ten opzichte van een boekhouder en mogen ze dezelfde werkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden van een gaan wel iets verder en deze mag ook een accountantsverklaring vrijgeven. Heb je een bedrijf dat snel groeit? Dan kun je veel beter kiezen voor een accountant, dan voor een boekhouder.

Voor bedrijven is een accountant ook handig, omdat deze controleert en adviseert. Vooral als je bedrijf voor een grote beslissing staat kun je dit advies goed gebruiken. Vaak heeft een beslissing te maken met financiën en hiervoor heb je goed advies nodig. Accountants kunnen namelijk ook financiële rapportages maken en deze kun je als onderneming goed gebruiken. Deze financiële rapportages kun je bijvoorbeeld goed gebruiken om de groei van je onderneming te meten. In deze rapportages kun je zien wat de inkomsten en uitgaven zijn, maar ook de potentiële groei van een onderneming. Als ondernemer vind je dit natuurlijk waardevolle informatie en dit kun goed gebruiken.

Controller

Naast een accountant kiezen veel bedrijven tegenwoordig voor een controller. Een controller is iemand die meer voor je kan betekenen als het gaat om de administratie van je onderneming. Als je een boekhouder hebt moet je alles naar de boekhouder sturen betreft de administratie, hierbij kun je denken aan facturen, werkbonnen en uitgaven. Het verzamelen van deze administratie kan veel tijd kosten, vooral als er fouten worden gemaakt. 

Kies je voor een controller? Dan heb je deze zorgen niet en wordt alles door de controller zelf verzameld. Dit zorgt ervoor dat je als ondernemer veel meer vrije tijd hebt en dit kun je in andere zaken steken. Ook werkt een controller vaak intern bij een onderneming en kun je deze goed inzetten voor analyses en onderzoeken. 

Maak je toch liever geen gebruik van een controller? Dan is het van belang dat je de administratie van je onderneming goed bij houdt. Zo moet je bonnetjes bewaren, maar ook facturen en de urenregistratie van werknemers goed bijhouden.